Tips & Trix Windows 7

Microsoft Windows 7

Det är inte alltid så lätt när Microsoft gå från ett operativsystem till ett annat, det gäller framför allt när de har utvecklat en ny version. Man hittar tyvärr inte alltid en inställning som fanns i den tidigare versionen, den kanske inte finns kvar, samtidigt så har det ju tillkommit ett flertal nya funktioner och inställningar som man vill kunna använda och man har svårt för att hitta vart man skall göra alla dessa användarinställningar då de kanske har flyttats till nya menyer. Jag själv är oftast inte riktigt nöjd med originalutseendet i Windows och vill ändra på lite grejer. Man vill helt enkelt få en mer personlig känsla över det man ser, om det nu är möjligt. Vårt mål är att försöka förklara hur nu enkel kan göra ändringar i systemet samt hjälpa er med lite problemlösning på vägen.

 

Lite förklaring om uppläggte på sidan

  • Manualer till Windows 7

    Här gör vi en enklare beskrivning av vad manualen har för avsikt att hjälpa er med. Klicka på PDF ikonen och ni startar en nedladdning av filen till er dator. Ni behöver ha Adobe Reader eller motsvarande program som kan läsa/visa PDF dokument på er dator. 
  • Tips & Trix - ganska enkla att utföra

    Här följer lite korta Tips & Trix som vi inte har skapat några manualer till, ni kan säkert utföra dem ändå. Trixen är sorterade i två grupper, det flesta är av enklare karaktär några andra lite knivigare och där behöver ni gå in i Windows registereditorn för att få tipset att fungera.
  • Tips & Trix med registerhack

    Här gäller som vanligt, när det gäller alla ändringar i windowsregister, att vara försiktig.

Manualer till Windows 7

komentar till pdf manualer pdf
Bibliotek vad är det?
Bibliotek är en nyhet i Windows 7. För att du ska få ut mer av bibliotek så följer här en kort beskrivning på vad bibliotek är för något och vad du kan göra med det.
PDF
Vilken version av Windows 7 använder du?
Är du osäker på om det är en 32 eller 64-bitars installation eller undrar du över vilken version av Windows du har installerad? Det finns ett enkelt sätt att ta reda på detta!
PDF
Kortkommandon i Windows 7
Det finns en massa nya och bra kortkommandon du kan ha användning av som förenkla din vardagen framför datorn. Här har du 142 stycken som fungerar i Windows 7, några kan du säkert redan då en del även har fungerat i tidigare versioner av Windows.
PDF
Windows energieffektivitets rapport
En rapporten som hjälper dig att spara ström på din bärbara dator.
PDF
Kalibrera skärmen i Windows 7
Windows 7 innehåller ett nytt verktyg som hjälpr dig att kalibrera skärmen. 
PDF
Skapa en systembackup för din datorn
Är du redo att säga adjö till alla 3:é parts backupprogram? Windows 7 gör detta möjligt med det storartade backup och Systemavbildningsprogrammet som nu äntligen finns inbyggda i alla versioner av Windows 7.
PDF
Ändra standardmappen i aktivitetsfältet
Windows 7 inkluderar nu en genväg till utforskaren i aktivitetsfältet, vilket är en bra nyhet tycker jag! Men vart hamnar du om du klickar på genvägen? Jo i Biblioteket, vill vi att genväg skall går dit? Så här ändrar vart genvägen skall gå till, ifall du inte är nöjd. 
PDF
Hindra program från att köras på din dator
Ibland som systemadministratör, eller som förälder kanske du inte vill att ett visst program körs på en dator (t.ex. uTorrent och andra nedladdningsprogram) av uppenbara säkerhetsskäl. Denna lilla guide visar hur du hindrar ett program från att starta. Trixet kommer fortfarande att gälla även om programmet avinstalleras och installeras om igen.
PDF
Hur man  kör ¨System fils granskaren¨ (Sfc.exe) från en CD-skiva
sfc.exe = System File Checker, som programmet heter på Engelska är ett användbart verktyg som låter dig scanna av Windows systemfiler och möjliggör reparation av korrupta/skadade eller saknade systemfiler. I många fall har lösningen varit att köra Sfc.exe med parametern "scannow" som då fixat det flesta problemmen i Windows. Det finns dock situationer där en korrupt eller saknas systemfil förhindrar Windows från att starta upp normalt, och att köra Sfc.exe från Windows är m.a.o. inte möjligt. I sådana fall kan programet Sfc.exe köras via system reparationsskivan som jag hoppats att du har skapat.
- Här är lite information om hur du använder CD-skivan.
PDF

 

Tips & Trix - ganska enkla att utföra!

komentar till tips & trix
Visa Datorn på skrivbordet
Lite irriterande, när man är van vid att ikonen "Den här Datorn" låg på skrivbordet tidigare. Om man som jag var van vid att använda den som fanns där i Windows XP, åtminstone som standard. Det går dock att enkelt fixa tillbaka den igen. För att lägga till den går du till Start, högerklickar på dator och väljer Visa på skrivbordet.
Få större text på skärmen
Det kan ibland vara svårt att se text på skärmen om man kör med väldigt hög upplösning. För att ordna detta kan man ändra DPI- skalningen och fortfarande behålla den höga upplösningen, som har sina fördelar. Högerklicka på skrivbordet i Windows 7 och välj Skärmupplösning. Klicka sedan på den understrukna länken "Förstora eller förminska text och andra objekt". Välj --> Medel och tryck sedan på [Verkställ], eller välja i menyn till västar att "Ställa in anpassad textstorlek (DPI)" och tryck sedan [OK] och [Verkställ].
Placera Papperskorgen i Aktivitetsfältet
Med lite trixande kan du lägga till Papperskorgen i Aktivitetsfältet i Windows 7. Det gör du genom att på skrivbordet skapa en genväg där du pekar den till sökvägen "explorer.exe shell:RecycleBinFolder". Döp sedan genvägen. Högerklicka på genvägen och välj Egenskaper på den. Välj Byt ikon och klistra in sökvägen "%SystemRoot%\system32\imageres.dll" och tryck därefter [Enter] på tangentbordet. I fönstret ser du nu flera ikoner b.la. ikonen för Papperskorgen, välja att använda den. Högerklicka sedan på ikonen och välja att nåla fast den i Aktivitetsfältet. Se  Bild
Visa inte senast öppnade filer och program i Windows 7
img
I Windows 7 visas som standard de senast öppnade programmen och filerna i startmenyn. För att undvika att andra användare av datorn kan se vad du har sysslat med, så högerklickar du på startknappen och väljer Egenskaper. Välj fliken start-menyn och under Sekretess så bockar du sedan ur alternativen “Spara information om nyligen använda program” och “Spara information om nyligen använda filer” och trycker sedan på [Ok].
Lås datorn med en ikon på skrivborder
Med detta Trix skapar du en genväg som man klickar på för att låsa datorn. Högerklicka på skrivbordet eller i den mapp där du vill lägga ikonen, och välj Nytt-->Genväg. Skriv sedan in “ rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation ” utan citationstecken som sökväg, ge sökvägen ett namn t.ex "LÅS" och dubbelklicka sedan på ikonen för att låsa datorn.
Återställ ikoncachen i Windows 7
Visas ikonerna på din Windows 7-maskin felaktigt? Då kan det vara dags att återställa ikoncachen som finns för varje användare på datorn. Se först till att du kan visa dolda filer i Utforskaren. Gå sedan till Start och skriv in C:\Users\%username%\AppData\Local i sökrutan och tryck Enter. Markera sedan IconCache.db och tryck på Delete. Svara sedan Ja på frågan om filen ska raderas. Efter det startar du om datorn så återskapas ikoncachen vilket bör lösa problemet med att ikonerna visas felaktigt.
Guide för att dela ut mappar i Windows 7
Det finns en färdig guide i Windows Windows 7 som hjälper dig att dela ut mappar på nätverket så att andra användare kan komma åt dem. För att starta igång guiden så går du till Start, skriver in shrpubw.exe i sökfältet och trycker på Ok. Där efter är det bara att följa anvisningarna.
Annorlunda startskärm i Windows 7
Har du tröttnat på skärmen som visas när din Windows 7-maskin går igång? Klicka på Start, skriv msconfig och tryck Enter. Klicka där efter på fliken Systemstart i det fönster som öppnas och markera sedan alternativet Start utan grafiskt gränssnitt under rubriken Startalternativ. Starta sedan om datorn så har du fått en helt annorlunda startskärm.
Smart skärmdump's program i Windows 7
I Windows 7 finns ett smidigt litet verktyg som heter Skärmklippverktyget. Genom att starta det från startmenyn kan du sedan fånga in en skärmdump av det du ser på skärmen, antingen ett helt fönster eller valfri rektangulär markering eller på fri hand. Du sparar sedan ner skärmbilden i valfritt format för användning på webb, i dokument, e-post, forum etc.
Fiffigt drivrutinstrick i Windows 7 när du installerar om din dator
Om du ska installera om din dator som kör Windows 7 kan du spara mycket tid och undvika att behöva ladda hem alla drivrutiner på nytt. Detta gör du genom att inte formatera om disken igen, utan helt enkelt göra en installation på samma disk eller partition som ditt befintliga operativsystem är installerat på, vilket i praktiken blir en ren installation, samtidigt som den skuffar undan din gamla Windowsinstallation till mappen "Windows.old". Det fiffiga är att du kan återfå alla drivrutiner som var installerade på din föregående installation genom att för varje enhet som saknar drivrutiner peka ut "windows.old"-mappen, den kommer då att automatiskt leta upp rätt drivrutin i "windows.old"-mappen och du spar tid då du slipper ladda hem och installera drivrutinerna manuellt.
Spara plats i Windows 7
När Service Pack 1 i Windows 7 är installerd på din dator kan man spara utrymme genom att ta bort en del Windowskomponenter som ersats av servicepaketet. För att rensa bort dessa onödiga filer så startar man kommandotolken med administratörsrättigheter och knappar in följande kommando, utan cituationstecken:
" %windir%\system32\dism.exe /Online /Cleanup-Image /spsuperseded ".
OBS! Efter att man har kört kommandot kan man inte längre avinstallera servicepaketet 1.
Aktivera SMART i Windows 7
S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, ibland skrivs som SMART) SMART-teknologin är ett övervakningssystem för datorns hårddiskar just för att upptäcka och rapportera om dess fysiskta skick, genom att bevaka ett antal olika parametrar och inbyggda sensorer i din hårddisk, i hopp om att förutse fel. Tekniken stöds i BIOS av det flesta moderkortstillverkare sedan länge och fungerar utmärkt i Windows 7 och ihop med så gott som alla moderna hårddiskar. Dessvärre är SMART inte alltid aktiverat på moderkortet som standard. För att aktivera det måste man leta i BIOS efter något som har med SMART att göra och se till att det är aktiverat.
Öppna Nätverksanslutningar snabbt i Windows 7
Framför allt i Windows Vista och Windows 7 så har det blivit svårare att komma åt Nätverksanslutningar. I Windows XP var detta betydligt enklare men i Vista döljs alternativet under Nätverks- och delningscenter. För att nå Nätverksanslutningar snabbare kan du antingen skapa en genväg till "C:\Windows\System32\ncpa.cpl" eller helt sonika i Startmenyns sökfält skriva "ncpa.cpl" och trycka [Enter] för att komma direkt till Nätverksanslutningar.
- Det går även bra att i sökfältet skriva Nätverksanslutningar och trycka [Enter].
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7. 
Visa tomma diskenheter
I Windows 7 är det inställt så att tomma diskenheter - exempelvis minneskortsläsare - inte syns. Vill du ändra det beger du dig till Utforskaren och under menyn Verktyg väljer du -->Mappalternativ. I listan där klickar du helt enkelt ur alternativet som döljer de tomma diskenheterna.
Ta bort Windows Live Messenger från aktivitetsfältet
En störande grej för många i Windows 7 är att Messenger envisas med att visas i aktivitetsfältet. För att ordna så programmet bara visas i systemfältet, är här en metod som gå till väga på följande sätt:
starta utforskaren och Öppna C:\Program Files\Windows Live\Messenger, högerklicka på filen msnmsdgr.exe och välj egenskaper.
- Sedan ställe du in kompabilitetsläget till Vista och trycker på Ok.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Skapa en systemåterställningsdisk
Det finns ett nytt inbyggt verktyg för att skapa en bootningsbar systemåterställningsskiva i Windows 7 om olyckan skulle vara framme och du skulle få alvarliga problem med din dator. För att öppna verktyget som fixar en sådan (CD-skiva) går du till Startmenyn och skriver recdisc.exe

Alternativt öppnar kommandoprompten, genom att söka efter cmd i sökfältet, väljer programet när det dyker upp och startar det.
-->I kommandoprompten skriver du sedan "system repair disc".

Med denna CD-skiva kan du sedan starta om datorn och försöka reparera den, CD-skivan innehåller en rad olika systemverktyg vilket även möjliggör användning av kommandoprompten, detta är bra då mycket kan lösas om du skriver... chkdsk /R i kommandoprompten, vilket är ett kommando som försöker återställa fel på hårddisken, även
sfc /scannow är ett mycket användbart kommando som reparerar och återställer korrupta och saknade systemfiler.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Kom åt olika fönsterkommandon i aktivitetsfältet
En skillnad mellan Windows 7 och tidigare Windows versioner är att det inte dyker upp samma meny när man högerklickar på aktivitetsfältet. Vill du komma åt funktionera för att minimera, maximera och återställning av fönster på skärmen när du högerklickar på aktivitetsfältet i Windows 7 så får du numera se till att också hålla in Shift-knappen för att se dessa val.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Verktygsfältet för snabbstart
Det går att få tillbaka verktygsfältet för snabbstart även i Windows 7. Högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Verktygsfält, Nytt verktygsfältet. I fältet märkt Mapp skriver man in följande:
"%AppData%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch".
- Klicka sedan på välj mapp och dra verktygsfältet till vänster.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Växla mellan olika skärmar
Windows 7 har nu på ett standardiserat sätt gjort det möjligt att enkelt växla mellan dina olika skärm med ett så kallat "snabbkomando" alltså från en bildskärm till en annan (som t.ex. då kan vara en TV skärm) eller till en projektor
- Tryck bara på [Windowsflaggan] + [P].
- Eller kör DisplaySwitch.exe och välja önskad funktion.

- Att använda Kör funktionen i Windows 7 fungerar precis som i tidigare versioner av Windows tryck bara på
[Windowsflaggan] + [R] och skriv in DisplaySwitch.exe

(Detta kommer inte att få någon effekt om du bara har en bildskärm som är ansluten till datorn, men du kommer iallafall att får se funktionen).
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Docka ett fönster mot skärmkanten
För att docka ett programfönster i Windows 7 mot antingen den högra eller vänstra kanten av skärmen klickar du först på fönstret du vill docka. Där efter håller du in tangenten [Windows flaggan] och trycker på antingen höger- eller vänsterpil på tangentbordet beroende på åt vilket håll du vill att fönstret ska bli dockat.
Rensa skärmen från öppnade fönster
Om det är för många fönster uppe på skärmen så kan du lösa det så att bara det aktiva fönstret syns på ett enkelt sätt. Ta tag i fönstret med muspekaren och skaka det snabbt åt höger och vänster så minimeras alla andra fönster. För att återställa de andra fönstrena igen gör du likadant en gång till.
Starta flera instanser av ett aktivt program i aktivitetsfältet
När du försöker starta en ny instans av ett program som redan är startat från aktivitetsfältet så har du säkert märkt att du öppnar det befintliga fönstret om du klickar på det med vänster musknapp. Om du istället klickar på programikonen med skrollhjulet eller den mellersta musknappen så öppnar du istället en ny instans av programmet. Om du inta har ett skrollhjul eller den mellersta musknapp, finns ett sätt att utföra detta på ändå, håll bara ned [Shift] -tangenten och vänster klicka på programikonen i aktivitetsfältet så startar du en ny instans av programmet.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Bränn ISO-filer direkt i Windows 7
I Windows 7 finns det inbyggt stöd för att bränna ISO-filer, det vill säga avbildingar av CD-, DVD- eller Bluray -skivor. Allt du behöver göra är att högerklicka på en ISO-fil och välja "Bränn skivavbildning", vänta på att det inbyggda programmet i Windows 7 skall starta för att bränna skivor och sedan se till att det finns en skiva i brännaren och välja "Bränn".
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Säkerhetskopiera enskilda filer och mappar
I säkerhetskopieringprogrammet i Windows 7 kan du välja själv vilka mappar eller filer du vill säkerhetskopiera, till skillnad från i Windows Vista där du endast kan välja en partition eller hårddisk att säkerhetskopiera. För att konfigurera säkerhetskopieringen söker du upp "Säkerhetskopiering och återställning" i sökfältet i startmenyn och väljer sedan "konfigurera säkerhetskopiering". Välj sedan den plats där du vill spara backupen och gå vidare. För att kunna välja vad du vill ta säkerhetskopor på väljer du "Låt mig välja" och när du sedan går vidare så kan du välja exakt vad du vill säkerhetskopiera. Bra va :-)
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Ange standardplats där Dokument och dina användarfiler sparas
Den nya funktionen "Bibliotek" i Windows 7 är ett nytt sätt att i exempelvis Dokument-mappen samla innehållet från flera olika platser och presentera det som en gemensam plats. Om du sparar en fil i exempelvis Dokument-mappen så sparas den alltid i en standardplats som du själv får ange, i någon av de mappar som inkluderas att presenteras i Dokument-mappen. Denna standardplats ändrar du genom att i Windows Utforskaren högerklicka på mappen Dokument och välja Egenskaper. Markera sedan den mapp du vill att filer ska sparas i som standard och klicka sedan på "Ange plats där filer ska sparas".

- Läs gärna mer om detta i PDF filen ovan -->Bibliotek vad är det?
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Proffsigt och underhållande bildspel i Media Center
Media Center i Windows 7 innehåller en ny funktion för bildspel som visar alla bilder i utvalda bildarkiv på din dator eller andra datorer i ditt nätverk i miniatyrer i svartvitt. Sedan panorerar och växlar Media Center mellan bilderna i arkivet i ett överskådligt och proffsigt men likväl underhållande sätt. Denna funktion är perfekt att ha som bakgrund på kalaset eller när du har folk på besök i ditt hem och du vill visa dina bästa bilder. Du når funktionen genom att starta Media Center och gå till "Bilder + Video" och sedan välja "Spela favoriter".
*Detta tips gäller för: Windows 7 -Home Premium, -Professional,- Enterprise samt Windows 7 Ultimate.
Sök efter lösningar på problem på din dator
Alla problem som inträffar på din dator sparas i ett felarkiv, det kan vara allt från programkrascher, Windows kraschar,  saknade drivrutiner för en enhet eller information om kompatibilitet. Dessa felrapporter skickas till Microsoft då problemet inträffar men det är inte säkert att det vid just det tillfället finns en lösning på problemet. Därför kan du då och då gå in och söka manuellt för alla problem som någonsin inträffat på datorn. Gör det genom att söka upp Åtgärdscentret i sökfältet i Startmenyn och sedan klicka på pilen nedåt vid "Underhåll" och sedan på "Sök efter lösning".
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Olika standardskrivare beroende på vilket nätverk du är ansluten till
Windows 7 innehåller en funktion där du på en bärbar dator kan ställa in så att du har olika standardskrivare beroende på vilket nätverk du är ansluten till. Exempelvis kan du enkelt ställa in att när du är ansluten till hemmanätverket så är hemmaskrivaren standard medan om du är på arbetet har en annan standardskrivare. Hanterar detta gör du genom att klicka på "Enheter och skrivare" i startmenyn och sedan markera en skrivare. Då dyker alternativet "Hantera standardskrivare" upp i listen ovanför alla enheter och när du klickar dig in på det alternativet kan du ställa in vilka skrivare som ska vara standard på vilka nätverk.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Höj upplevelsen i fjärrskrivbord
Om du ofta kör fjärrskrivbord för att ansluta till andra datorer kan du dra nytta av de extra grafiska finesser som finns i Windows Aero och generellt sett få bättre grafik i fjärrskrivbordsessionen. Detta gör du genom att starta Fjärrskrivbordsklienten (anlutning till fjärrskrivbord) och klicka på Alternativ och sedan fliken Prestanda. Om du väljer en av de högre eller högsta hastigheterna så aktiveras flest funktioner, bland annat skrivbordssammantättning som gör att du får Windows Aero i fjärrskrivbordssessionen, till och med om datorn du ansluter till inte klarar av Aero.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Skippa enhetsbeteckning i Windows 7
I Windows 7 kan du om du så önskar helt slippa att se enhetsbeteckningar som C:, D: och så vidare i Windows Utforskaren. När du inaktiverar detta alternativ så förlitar du dig helt på de namn du har angivit för dina enheter. Detta är visserligen en sanning med modifikation eftersom enhetsbeteckningen ändå används i sökvägar och du kommer aldrig kunna komma undan detta faktum. Hur som helst om du vill ändra detta så startar du Windows Utforskaren och trycker på [Alt]-tangenten för att få fram verktygs menyn. Gå sedan till Verktyg > Mappalternativ > Visning och kryssa ur "Visa enhetsbeteckningar".
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Snabbare väg till systemkatalogerna
Genom att utnyttja de fördefinierade systemvariabler som finns i Windows 7 men även tidigare Windowsversioner kan du exempelvis mycket snabbt ta dig till temp-katalogen genom att gå till Start och i sökfältet skriva "%temp%" (utan citationstecken) för att snabbt i Utforskaren hoppa till temp-katalogen som ligger under den inloggade användarens konto. På samma sätt kan du använda fler variabler för att nå Windows-katalogen genom att skriva "%windir%". Fler variabler hittar du på länken nedan. Om du är riktigt avancerad kan du skapa egna variabler som du når genom att ange dessa enligt "%variabelnamn%".
Fler systemvariabler att använda se: http://vlaurie.com/computers2/Articles/environment.htm
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Defragmentera flera diskar parallellt
I Windows 7 kan du defragmentera flera diskar eller partitioner parallellt, det vill säga på en och samma gång. Det enda du behöver göra är att starta Diskdefragmenteraren och välja att defragmentera diskarna i listan, så kommer dessa att defragmenteras samtidigt.

 - Not: Om du defragmenterar flera partitioner på samma disk samtidigt så kan det göra att det snarare går långsammare än snabbare att defragmentera dessa.

- Om du inte vill använda det grafiska gränssnittet öppnar du kommandoprompten och skriv in "defrag /c /h /m /u”  
Växlarna efter kommandot defrag betyder följande:
/c = Utför åtgärden på alla volymen.
/h = Kör åtgärden med normal prioritet.
/u = Visa förlopp på skärmen.
/m = Kör åtgärden på varje volym parallellt i bakgrunden. (har du en partitionerad disk skall du kanske inte använda denna växel se Not:)
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Visa eller dölj Papperskorgen på skrivbordet
Ett rätt vanligt problem är att Papperskorgen med avsikt eller ofrivilligt försvinner från skrivbordet. Det går då att få tillbaka Papperskorgen på skrivbordet genom att högerklicka på skrivbordet och välja Anpassa. Klicka sedan på "Ändra ikoner på skrivbordet" i den vänstra menyn och markera kryssrutan Papperskorgen. Nu kommer Papperskorgen att dyka upp.
På samma sätt kan du omvänt kryssa ur rutan om du vill dölja Papperskorgen.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Ta fram gadgetarna snabbt i Windows 7
Trots att det för alla gadgetar i Windows 7 finns ett alternativ som heter "Alltid Överst", det vill säga att gadgeten alltid ska ligga över alla andra fönster så hamnar gadgetarna i tid och otid trots detta underst och när detta händer så är den högst tillfälliga lösningen att avmarkera " Alltid Överst " för att sedan markera det alternativet igen. Du kan även använda dig av tantgentbordskombinationen [Win] + [G] för att lyfta fram gadgetar och lössa problemet med att ha dessa övest på skärmen.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Snabba upp start av din datorn ytterligare
Windows 7 startar snabbare än både Windows Vista och Windows XP i de flesta fall men du kan snabba upp starten av datorn ytterligare. Detta gör du genom att i Startmenyns sökfält söka upp "msconfig" och köra det, för att sedan gå till fliken Systemstart och där välja knappen Advanced alternativ... och sedan kryssa i "Antal Processorer:" och sedan välja 2 (eller annat antal beroende på hur många processorkärnor du har).
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Säkra upp din dator genom att höja UAC-nivån
I Windows 7 kör du trots att alla användarkonton som standard är administratörer med standardrättigheter hela tiden utom då du vill installera program. Detta är bra för säkerheten men du kan öka säkerheten ytterligare på din dator genom att höja nivån för hur mycket UAC ska varna, för och se till att du måste godkänna alla systemförändringar och ändringar av inställningar. Detta gör du genom att söka efter ”uac” i Startmenyns sökfält och sedan välja ”Ändra inställningar för User Account Control” och se till att skjutreglaget är satt till det översta alternativet.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Skapa en genväg till alla inställningar i Windows 7
I Windows 7 döljer det sig en massor av olika inställningar, du kan komma åt dem alla genom detta trix.
Det  är en applikation som finns gömd i Windows 7 och innehåller alla de olika konfigurationer som finns tillgängliga för ditt operativsystemet.

För att komma åt applikationen skapar du först en mapp någonstans, exempelvis på skrivbordet. Högerklicka, och i menyn väljer du Nytt -> Mapp. Därefter klickar du på mappen för att ändra namn på den, och som namn klistrar du in följande textrad: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Mappens ikon kommer att ändras till en symbol för inställningar, när du klickar på den får du fram alla de inställningar som finns att tillgå i Windows 7. Du kan byta ut namnet "GodMode" mot vad som helst, "Systeminställningar" är ingen dum idé, det är ju bara namnet på genvägen men GodMode är ett passande namn med tanke på vad man får tillgång till.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7 och Windows 8.
Skapa ett lösenord
Är du en av många personer som kör utan lösenord till ditt användarkonto på datorn? Då bör du börja använda lösenord.
Största anledningen till att du ska börja med lösenord är inte att hålla andra användare borta från datorn utan för att försvåra för eventuella attacker, virus och trojaner. Utan lösenord hjälper du dessa att utnyttja din dator.

Gör så här för att skapa ett lösenord för ditt konto:

1. Klicka Start -> Kontrollpanelen
2. Klicka på Lägg till eller ta bort användarkonton
3. Klicka på den användare som du vill skapa lösenord till
4. Klicka Skapa ett lösenord
5. Fyll i lösenordet två gånger. Vill du ha en lösenordsledtråd kan du fylla i den med. Klicka Skapa lösenord.
Nästa gång du ska logga in måste du skriva i det nya lösenordet.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Ändra ditt lösenord i Windows 7
1. Håll in tangenterna [Ctrl] + [Alt] + [Del] samtidigt
2. Klicka på Ändra lösenord…
3. Skriv in ditt gamla lösenord en gång och ditt nya lösenord två gånger, klicka på pilen eller enter
Ditt lösenord är nu ändrat. Du behöver inte logga ut eller starta om, ditt nya lösenord börjar att gälla med detsamma.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Ta bort ett lösenord
Det är inte att rekommendera men ibland kan man vilja köra utan lösenord på sitt användarkonto. Om du vill ta bort ditt lösenord ska du vara medveten om att riskerna för attacker från hackare och trojaner etc. ökar då dessa sprids lättare om man inte har något lösenord.

Vill du ta bort ditt lösenord gör du så här:
1. Klicka Start -> Kontrollpanelen
2. Klicka på Lägg till eller ta bort användarkonton
3. Klicka på den användare som du vill ta bort lösenordet från
4. Klicka Ta bort lösenord
5. Skriv in det aktuella lösenordet och klicka Ta bort lösenord.
Nästa gång du loggar in behövs inget lösenord.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Alternativ till [Alt]+[Tab]
Om du vill bläddra till ett av de många Explorer-fönster du har öppnat men har svårt att hitta rätt eftersom det är så många program (andra applikationer) öppna, kan du lösa det på ett smidigt sätt i Windows 7. Håll ner [CTRL] knappen medan du klickar på Explorer-ikonen nere på aktivitetslisten. Då bläddrar Windows 7 nämligen igenom endast Explorer-fönstren.
 
- Tipset fungerar förstås även för andra program som har flera instanser igång och oftast fungerar tipset även inne i program av ”affärssystems karaktär” där du kan ha flera fönster öppna samtidigt.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7. 
WordPad har fått två nya format
Som standard sparar WordPad dokument i RTF-format, precis som tidigare. Men om du tittar lite bland ”Andra format” i Format listan ser du att du även kan spara (eller öppna, faktiskt!) filer i Office 2007 filformat  .Docx och OpenOffice filformat  .Odt
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Kör ett program som annan användare
Håll ned [Shift] tangentan, högerklicka på en "Programgenväg", och du ser en möjlighet att köra programmet som en annan användare, praktiskt om du är inloggad på barnens "begränsat konto och måste köra något med högre behörighet". Detta är egentligen inte en ny funktion - Windows XP hade ett "Kör som" val tidigare som gjorde samma sak - men Microsoft tog bort funktionen i Vista, så vist är det kul att se Microsoft kan ändrat sig igen.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Saknar du Kör i startmenyn?
Vart tog den gamla Kör-knappen i startmenyn i Windows 7 vägen? Om du saknar den är det inga problem, den är enkelt att få tillbaka den igen. Högerklicka nånstans i startmenyn och välj Egenskaper klicka på fliken--> Start-menyn och välj knappen--> Anpassa. Sedan klickar du helt enkelt i rutan för kommandot Kör, sådär nu har du får tillbaka den igen.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Skapa en genväg för att låsa datorn
Enklast är om du kan memorera kortkommandot [Win] + [L] som gör att datorn låser sig på en gång. Om inte, kan du skapa en ny genväg, om du snabbt vill kunna låsa datorn så att ingen annan kan använda den. Genvägen är enkelt att skapa och leder till samma funktion. Höger-klicka på skrivborder och välj att skapa en ny Genväg som pekar till--> C:\Windows\System32\rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation och placera genvägen sedan fritt vart du vill.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Ikoner på skrivbordet
Tycker du att ikonerna på skrivbordet har fel stolek?
Du kan enkelt ändra storlek på dem!
- Klicka på skrivbordet, hål ner knappen [Ctrl] och rulla på musknappens skrollhjul.
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7
I verktygsfältet Snabbstart startar du program enklare!
Verktygsfältet Snabbstart gör verklinen skäl för sitt namn då inte minst genom att det går att starta programmen i det genom enkla tangentbordskommandon. Om du att hålla ner [Windows-tangenten] och sedan trycker på en siffra startas programmen i den ordning de är placerade från vänster i fältet.
Att visa filändelserna i datorn är bra av säkerhetsskäl
Att visa filändelserna i datorn är framförallt bra av säkerhetsskäl. Många som använder Facebook , Hotmail, Windows Live och andra program där man kan motta filer i direktmeddelanden är mer eller mindre utsatta, då dessa program används av många illasinnade personer. Programmen utnyttjas genom att i filen du får påstå sig vara något annat, och döljer i sina meddelanden den skadliga filen. Om du istället väljer att visa filändelserna dyker dessa upp i t.ex. Utforskaren med ändelserna som  .exe eller .doc, .tex med flera, och de blir lättare att upptäcka om det är en misstänksam eller skadlig fil. För att aktivera visning av filändelser gör du följande:
Starta Utforskaren och gå till Verktyg (tryck [Alt] för att få fram menyn om du inte ser Verktyg)
välj > Mappalternativ > Visning och kryssa ur "Dölj filnamnstillägg för kända filtyper".

 

VIKTIGT!

Det anses som avancerat att ändra i Windows register. Du bör göra detta med försiktighet! Om du känner dig osäker på hur Registereditorn fungerar i Windows kanske du skall avstå. Gör du något fel här finns det alltid en risk att din dator inte startar nästa gång du startar om den igen. Tag alltid en kopia på registret innan du utför något av tricksen nedan för att säkerställa en återgång till när ditt operativsystem fungerade, och starta alltid om datorn mellan varje register ändring för att kontrollera så att funktionen inte uteblev. Första tipset här blir alltså hur du kopierar och årerställer registret.

Tips & Trix med registerhack!

kommentar till registerhack
Gör säkerhetskopia av registret
Du som brukar läsa tipsen här nedan har du säkert märkt att flera av trixen kräver att man går in i registret och fixar lite. Innan du gör detta i ditt registret kan det därför vara bra att ta en säkerhetskopia om något skulle gå fel. Starta först registereditorn och välj ut den del av det som du ska modifiera i vänsterspalten. Välj sedan Arkiv, Exportera. Välj namn och var filen ska sparas.
- För att återställa registret med hjälp av filen du just sparade är det bara att dubbelklicka på den. 
Rensa växlingsfilen när datorn stängs av
För att se till att Windows automatiskt rensar växlingsfilen på hårddisken innan avstängning går man in i registret och klickar sig fram till HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management.
- Där skapar eller ändrar man DWORD-värdet "ClearPageFileAtShutdown"
- Dubbelklicka sedan på det och ange värdet i datafältet till 1.
Ta bort papperskorgen
För att ta bort papperskorgen från skrivbordet går man in i registret till HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel
och högerklicka sedan i högra fältet och skapa ett nytt DWORD-värde med namnet "{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}".
- Dubbelklicka sedan på det och ange värdet i datafältet till 1.
Öppna med Anteckningar
För att ordna så att man kan välja att öppna samtliga filer med Anteckningar i den meny som dyker upp när man högerklickar på en fil öppnar man registereditorn och klickar sig fram till HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell. Sedan högerklickar man man på Shell och väljer Nytt, Nyckel och döper denna till Öppna med Anteckningar. Sedan skapar man en nyckel till på samma plats med namnet "Command". I värdet i det högra fönstret i Registereditorn anger man sedan "notepad.exe %1"
Lägg till Flytta till-mapp
För att lägga till ett menyalternativ när man högerklickar på en fil som gör att man kan flytta en fil direkt till en mapp går du in i Registereditorn och tar dig till HKEY_CLASSES_ROOT\AllFileSystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers och skapar en ny nyckel som heter "Move to".
- Ändra sedan standardvärdet till "{C2FBB631-2971-11d1-A18C-00C04FD75D13}"
Ta bort program från Öppna med
Det går enkelt att ta bort program som du inte vill ha med i den lista som dyker upp över program om en fil är okänd. Öppna registret och klicka dig fram till HKEY_CLASSES_ROOT\Applications. I listan över program väljer du det du vill ta bort och högerklickar i den högra rutan. Välj sedan Nytt/Strängvärde och döp det till "NoOpenWith"
Ta bort alternativet ”växla användare”
Både Windows 7 och Windows Vista låter användare på domänanslutna datorer att växla användare så att flera användare kan vara inloggade samtidigt. Detta kan påverka prestanda negativt ju fler användare som loggar in och som administratör kan du vilja stänga av denna möjlighet. Det gör du enkelt genom att skapa en group policy där du ställer in detta under Computer configuration > Administrative templates > System > Logon och sedan sätter "Hide entry points for fast user swtitching" till "Enabled".

Du kan även justera detta i registret genom att starta Registereditorn (regedit.exe) och gå till
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\System
skapa ett nytt DWORD-värde vid namn "HideFastUserSwitching"
- Dubbelklicka sedan på det och ange värdet i datafältet till 1
*Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows 7.
Stäng av vilolägesfunktionen
Om du har en stationär dator använder du kanske aldrig vilolägesfunktionen i Windows 7 och då kan du avaktivera den för att spara lite hårddiskutrymme. Öppna registereditorn (regedit.exe) och klicka dig fram till HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power. Väl där ändra du sedan värdena för både HibernateEnabled och HiberFileSizePerfect till 0
img