Slide #1 image

Jans släktträd

Klicka på den oranga knappen, den tar dig till Jans släktträd. Det är ett pågårnde projekt  och är inte på något sätt färdigt, så upptäcker ni något fel kontakta mig gärna. Tack till alla er som har bidragit till att mitt släktträdet stadigt växer här på min hemsida.

Till Jans släktträd

Hej kul att du tittade in på min sida.

Jag hoppas verkligen att ni finner något här som ni kan ha användning för i er egen forskning! Det har självklart går åt en massa tid till att forska på mina anor, men det har varit och är fortfarande roligt och som har utvecklats till en mycket spännande hobby. Jag har på köpet lärt mig en hel del historia och geografi på samma gång. Både jag och Lena kände att vi gärna ville dela med oss av det vi forskat fram. Så idén kom upp att vi borde skaffa ett eget webdomän. Valet av domännamn fall sig ganska naturligt, då vi bor i Älvsåker på en plats som heter Lerberg, i ett samhället som ligger lite norr om Kungsbacka.

       Rubriker nedanför
  • Lite om hur det började
  • Mina andra forskningsintressen
  • Vad jag forskar just nu

Lite om hur det började

Det lilla samhället Älvsåker var just anledningen till att jag började min resa i att söka mina anor. Min sambo Lena gick en släktforskar kurs, då hon mycket tidigt i sitt liv hade bestämt sig för att hon någon gång skulle släktforska, men då större delen av hennes Svenska anor kommer ifrån Småland var det betydligt lättare, när hon satt på Landsarkivet i Göteborg, att titta på mina anor som delvis finns runtomkring i Bohuslän. Landsarkivet i Göteborg har mycket material om b.la. Bohuslän, så Lena började följa min farmor bakåt i tiden.

Jag är själv född i Göteborg men det visade sig då Lena tittade lite på mina anor, att jag hade en släkting som bodde i Härryda socken år1829 vid namnet Petronella Carlsdotter. Hon var min (fm. mf. m) och hon levde och bodde i Härryda med sin man Herman Olofson. De fick totalt nio barn där ett av barnen dog tidigt av feber, en tös vid namnet Carolina, hon var då bara 5 år och 9 månader enligt döda och begravningsboken år 1834 i Härryda socken, där fanns en notering om att hon var begravd i ”Elfsåker”?...

Lustigt vi hade själva för inte så länge sedan flyttat från Vara kommun i Skaraborgs län, till just Älvsåker av alla ställen, så jag blev självklart nyfiken på vad Lena hade forskat fram på min farmors sida. Det var det egentliga startskottet, då jag började titta i kyrkböckerna själv. Senare visade det sig att jag har en stor släkt som kommer just från Älvsåker och  har nu i min databas omkring 4200 personer från detta lilla samhälle, som sträcker sig tillbaka till mitten av 1500-talet. Det visade sig att Petronella Carlsdotter var barn av en känd smedsläkt ifrån Älvsåker.

Det var en otrolig resa att forska på dessa personer. Jag insåg nu att jag nog måste börja bygga upp en egen databas om jag över huvud taget skulle ha en chans att få en överblick över alla de personer som var relaterade till mig, ”jag är inte klar med dem ännu”. Mitt val föll på MinSläkt ett mycket enkelt och svenskutvecklat program och innehåller i princip allt man behöver för att börja registrera dina anor. Då detta var i början av min forskning, fick jag mycket stor hjälp av andra hembyggds- och släktforskare i Älvsåker då jag hade problem med att läsa kråkfötterna i kyrkböckerna för Älvsåker socken. Kan väl påstå att jag numera efter några år som släktforskare klarar mig gaska bra själv.

Med tiden lär man sig att det finns många och duktiga släktforskare i vårt avlånga land där jag har haft,  fått, och fortfarande får mycket bra hjälp i olika släktforskar forum. Då jag även har norskt påbrå har jag lagt mycket av min tid på digitalarkivet i Norge. I Norge finns det en uppsjö av mycket kunniga släktforskare som givit mig betydande hjälp i mitt sökande efter mina Norska anor, där olika forskare har bidragit genom sina publikationer av släktträd på Internet och gärna svarat mig om jag har haft några frågor till dem.

Mina andra forskningsintressen…

Nu har jag även ett litet special intresse då jag forskar på resande släkter, där klarar jag mig absolut inte själv! Det finns fler personer som forskar på samma sätt som jag och vi försöker så gott det går att hjälpa varandra när vi finner något som är intressant. Även om det inte berör mina anor så försöker jag bidra med det jag finner fram, vare sig vi är släkt eller inte, de flesta uppgifterna hamnar då på Rötters anbytar-forum eller här på min hemsida.

Vad jag forskar just nu…

Jag har nu ägnat min tid till Värmland och dess kyrkböcker, där jag b.la. fösökta att återfinna alla personer jag har registrerat i min databas med lite tydligare källhänvisningar, jag slarvade alldeles för mycket i början av min släktforskning vilket straffar sig när man sedan försöker återfinna dem i kyrkböckerna några år senare

Oo håll ju på att glömma, jag blev även avlägsen släkting med Gustaf Fröding när jag nu rotat runt lite i Värmland kyrkböcker, så vist är det en rolig och inspirerande hobby man har alltid!